Dezvoltarea (cui?) in timpul guvernarii de dreapta!

Posted: 09/09/2009 in local
Etichete:, , , , , ,

HotNews.ro:
Cristian Adomnitei a lasat statul cu o datorie de 1 miliard de euro

Fostul ministru al Educatiei, deputatul PNL de Iasi Cristian Adomnitei, a „lasat” o datorie
de 1 miliard de euro statului. Intr-o ancheta HotNews.ro se arata ca in timpul mandatului lui Adomnitei s-au deschis in Romania peste 4.000 de santiere la scoli si gradinite. Lucrarile nu aveau si fondurile necesare, iar acum scolile au ramas neterminate, iar constructorii asteapta banii.

* In Guvernul Tariceanu, cand ministru a fost Cristian Adomnitei, fondurile pentru 3.617 de contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern.
* Intr-un top al judetelor cu cele mai multe contracte de lucrari la scoli si gradinite conduce judetul Iasi, de unde provine fostul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei.

Filiera contractelor pe bani publici

1. contractele pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor s-au derulat prin inspectoratele scolare si primarii
2. in unele cazuri, valoarea lucrarilor depasea valoarea fondurilor alocate prin HG. Constructorii au finalizat lucrarile, iar acum asteapta diferenta de bani, care nu a fost acoperita bugetar
3. unele contracte au fost date fara a se tine cont de faptul ca poate nu era nevoie de acele lucrari

Ecaterina Andronescu, ministrul PSD al Educatiei in 2009: „A existat o intelegere neoficiala intre autoritatile locale – de cele mai multe ori primarii, inspectoratele scolare si firmele de constructii care au castigat intr-o prima instanta licitatia. Au lucrat mai mult decat era cazul pentru ca, in spatele fiecarui contract trebuie sa existe o hotarare de guvern care sa asigure resursele si aceasta nu a existat.”

Efectele:

* 3617 de contracte au fost alocate exclusiv pe baza de Hotarari de Guvern
* 1 miliard de euro datorii fata de contructori
* bugetul ministerului pe 2009 pentru lucrari a fost depasit de 3,6 ori
* mii de scoli nu au primit avizele de la ministerul Sanatatii
* in prezent sint 4.300 de santiere in scoli si gradinite

Pentru achitarea integrala a datoriilor
catre constructori, ministerul are nevoie de 4.3 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro.

Cristian Adomnitei, ministrul PNL al Educatiei 2007-2008:
„Acest raport pare de rea credinta deoarece probabil ca cei de la minister au calculat aceste sume adunand valorile toatale ale contractelor, ori multe contracte cum sunt cele pentru construirea de campusuri universitare, care nu se termina in 2009 … si aceste sunt multe, 160. Este clar ca cei de la minister nu mai stiu cum sa isi motiveze taierile de fonduri. La ultimele rectificari, ministerul a pierdut bani”.
„In mandatul ministrului Hardau banii ajungeau de la minister la consiliile locale care apoi faceau licitatii. In 2007, cand presedintele Traian Basescu m-a facut corigent la constructii, problema era ca nu aveam un control asupra banilor care ajungeau la consiliile locale si primarii. Astfel ca am introdus si posibilitatea ca prin hotarea de guvern sa alocam banii pentru reparatii direct la Inspectoratele Scolare unde aveam un control asupra inspectorilor”

Iasul, in topul lucrarilor neacoperite financiar

Intr-un top realizat de minister se arata ca cele mai multe contracte au fost acordate in judetele: Iasi-310 contracte, Botosani-232, Vaslui-205, Bihor-197, Bacau-187. Cristian Adomnitei a fost deputat de Iasi in perioada 2004 -2008, iar in 2008 a devenit deputat in colegiul
7 rural din Iasi (Podu Iloaiei).

Potrivit Ziarului de Iasi, din sumele alocate de minister in 2008 pentru lucrari la scoli si gradinite in tot judetul Iasi, mai mult de 34% din bani au fost alocati pentru gradinitele si scolile din colegiul 7, unde a candidat si a iesit pe primul loc Cristian Adomnitei. Presa locala a mai notat si faptul ca banii pentru reparatii la scoli au fost dirijati de catre ministerul Educatiei condus de Adomnitei catre orasele sau comunele unde primari sunt membrii ai PNL.

Contractul cel mai mare, la Fenechiu

Unul dintre cele mai mari contracte pentru care Ministerul Educatiei a alocat fonduri in 2008 este si cel pentru constructia unui nou corp de cladire pentru gradinita nr 4 din Iasi. Contractul in valoare de 2,2 milioane de lei a fost castigat in urma unei licitatii de catre compania Fene Grup, companie al carui actionar este Relu Fenechiu, seful PNL Iasi si cel care l-a propulsate pe Cristian Adomnitei pe functia de Ministru al Educatiei. Presa locala din Iasi a relatat ca in perioada 2007-2008, compania lui Fenechiu a beneficiat de mai multe contracte de lucrari pe bani publici.

sursa: HotNews.ro

Ar fi mai interesant de vazut care sunt preturile trecute in devize…
Sper ca cei din presa sa gaseasca si aceste informatii si sa le faca publice ca sa vedem si noi cat costa mp de termopan de exemplu…

Reclame
Comentarii
  1. Paula spune:

    De actualul ministru nu zici nimic? De intraga guvernare Boc?Pai astia au furat de ne-au lasat tara in mizerie !

  2. Poti da mai multe detalii de ilegalitati facute de actuala guvernare? Merci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s