don’t forget about science

Posted: 15/01/2009 in relax

Preluare descopera.ro

La sfarsitul fiecarui an, oamenii se grabesc sa realizeze un bilant al victoriilor si succeselor personale, in vreme ce jurnalistii recapituleaza momentele-cheie din monden, politica sau economie. Elaborarea unui clasament al “celor mai dintre cele mai” este una dintre activitatile care imbina utilul cu placutul si pe care majoritatea dintre noi le apreciem. Desi realizarile stiintifice nu se bucura de aceeasi popularitate, o trecere in revista a celor mai importante descoperiri, inventii sau experimente ale anului 2008 era mai mult decat necesara. Publicatia franceza “La Recherche” a elaborat un astfel de clasament, subiectiv, dupa cum avertizeaza redactia, sub denumirea “10 descoperiri ale anului”. Astfel, daca nu ati urmarit cu constiinciozitate stirile stiintifice, acum aveti ocazia sa va puneti la curent cu ce mai este nou in stiinta, si mai ales, sa aflati implicatiile directe ale muncii oamenilor de stiinta asupra calitatii vietii noastre.

10. Clonele umane trec neobservate

De ce obtinerea primilor embrioni umani produsi prin intermediul clonarii, facuta publica in luna mai a anului 2008, a avut o primire atat de rece din partea opiniei publice? Embrionii umani au fost obtinuti prin clonare, insa scopul declarat al oamenilor de stiinta nu este acela de a obtine indivizi identici, ci de a preleva celule susa embrionare, denumite celule ES (foto), care variaza in diverse tipuri celulare. De celulele ES se leaga multe dintre sperantele cercetatorilor in ceea ce priveste viitoarele terapii medicale.

9. Cel mai batran vest-european

Avand o vechime de 1.2 milioane de ani, fosila umana descoperita la Atapuerca, Spania, relanseaza dezbaterea asupra popularii Europei de Vest. In martie 2008, un dinte uman si un fragment de mandibula care mai pastra incastrati patru dinti, amandoua apartinand aceluiasi individ au fost dezgropate de catre o echipa de paleontologi. Acestea sunt cele mai vechi oseminte umane descoperite in Europa de Vest.

8. Ce poate face ARN-ul de interferenta

Pana in anul 2008, se credea ca ARN-ul de interferenta actioneaza asupra specificului genelor, insa noi studii par sa indice faptul ca acesta este capabil sa activeze sistemul imunitar, ceea ce pune un discutie potentialul sau terapeutic. Doua studii efectuate in trecut asupra soarecilor au demonstrat acest lucru: este posibil sa utilizezi o noua clasa de molecule, denumite ARNi, pe postul de agenti terapeutici.

7. Superconductorii din fier

O noua familie de materiale care conduce electricitatea fara rezistenta face obiectul cercetarilor intense. Miza este destul de mare: intelegerea unui fenomen care le-a dat de furca fizicienilor pentru mai bine de 20 de ani. Superconductorii sunt materiale care conduc curentul electric fara a crea rezistenta, sub o temperatura numita „critica”. La inceputul anului 2008, o noua familie de materiale superconductoare (foto) posedand temperaturi critice relativ ridicate a fost descoperita, pentru prima data dupa 20 de ani.

6. Vocea ghetarilor sau oracolul trecutului

Intrarea in ultima glaciatiune s-a derulat foarte brusc in urma cu 11.700 de ani. In premiera, o echipa internationala de cercetatori a descris pentru prima data, an dupa an, secventele acestui eveniment. Analiza ghetii din Groenlanda descrie precis secventele evenimentelor care s-au derulat in tot acest timp. Totul a inceput sub tropice, apoi climatul s-a stabilizat dupa o modificare gradata a circulatiei atmosferice. Scena se deruleaza in anul 9711 i.Hr. Oamenii, animalele si vegetatia se lupta inca cu temperaturile scazute, care ating o medie de maxim 5 grade Celsius. Este o lupta care se duce deja de 115 000 de ani. Doua calote glaciare imense acopera America de Nord si nordul Europei pana la insulele britanice si nordul Germaniei de astazi. Nivelul marilor este cu 120 de metri mai scazut decat cel prezent. Insa acesta este ultimul an al erei glaciare. Temperatura medie creste, musonul asiatic devine mai puternic si in numai cativa ani, circulatia atmosferica polara se modifica brusc. Acest scenariu nu este un film de fictiune, ci este o reconstituire rezultata din analiza bulelor de aer prinse in straturile de gheata.

5. Cea mai masiva planeta sau o stea neobisnuita?

Descoperirea unui corp celest exotic deschide noi campuri de cercetare in astronomie: fie a fost observata a noua specie de stea pitica, fie insasi definitia standard a unei planete ar trebui rescrisa. Pana in prezent, natura exacta a acestui obiect a ramas inca nedeterminata. In ceea ce priveste cercetarea planetelor extrasolare, satelitul Corot a descoperit o curiozitate: un obiect care pare a fi prea masiv pentru o planeta, dar si nepotrivit pozitionat pentru a fi o stea. Masa sa este de 20 de ori mai mare decat cea a planetei Jupiter, desi talia celor doua planete este foarte apropiata. Acesta se situeaza la 1200 de ani-lumina de Pamant si se afla foarte aproape de o stea, in jurul careia face o orbita completa in 4 zile si 6 ore, fiind de 20 de ori mai aproape decat Pamantul de Soare. In ultima decada, numarul exoplanetelor observate a depasit 300, insa ceea ce face corpul Corot-Exo-3b (foto, in comparatie cu Terra) deosebit este faptul ca, pana in prezent, cele mai masive planete descoperite in afara sistemului solar, aveau cel mult de 12 ori masa lui Jupiter.

4. Promisiunile celulelor iPS

Industria farmaceutica ar putea intra intr-o noua era odata cu dezvoltarea celulelor iPS (foto). Acestea sunt celule care apartin bolnavilor, asupra carora sunt testate mii de molecule terapeutice. Cercetatorii din domeniul medical au descoperit ca este posibil sa transformi celulele din pielea unei persoane bolnave de Parkinson sau de miopatie in neuroni sau celule cardiace.

3. Autismul – pista genetica

Geneticienii si psihiatrii cred ca sunt foarte aproape de intelegerea acestui fenomen, ramas in mare parte un mister pentru lumea medicala. Colaborarile pe termen lung ale specialistilor au inceput sa dea, in sfarsit, rezultate. Acestia au reusit sa identifice genele implicate in crearea sindromului autismului. Un test efectuat pe soareci care au suferit mutatii a unei singure gene implicate in proces s-a dovedit a fi o reusita in momentul in care cobaii au inceput sa manifeste un comportament specific autismului.

2. Sputnik, primul virus al unui virus

Sputnik (foto) a generat, inca de la anuntarea sa, o multime de controverse in lumea stiintifica. Una dintre ele este o continuare a unei dispute mai vechi legate de natura virusurilor. Sunt acestea organisme vii sau inerte? Sputnik este primul virus care poate infecta un alt virus sau parazit. Privite in aceasta noua lumina, virusurile, initial considerate inerte, devin organisme vii. Cine si-ar fi imaginat ca un virus poate infecta un alt virus?

1. Grafenul – vedeta anului 2008 in stiinta

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca electronica bazata pe tranzistori de siliciu isi are limitele sale. Pentru a inlocui siliciul, cel mai bun candidat pare a fi un material ignorat pe nedrept pana in prezent, pe care il gasim in minele de creion. Grafenul (foto), un cristal bidimensional compus din atomi de carbon a devenit obiectul unei intense activitati de cercetare datorita proprietatilor fizice remarcabile si, nu in ultimul rand, datorita aplicatiilor sale diverse. O serie de rezultate obtinute in 2008 par sa indice faptul ca grafenul va servi in viitor la fabricarea tranzistorilor ultrarapizi. La doar 4 ani de la descoperirea initiala a materialului, acesta a devenit starul incontestabil al nanotehnologiilor si al fizicii materiei condensate. Grafenul a fost totodata cel mai in voga subiect discutat in cadrul congresului anual al Societatii Americane de Fizica, eclipsand rezultatele altor cercetari si studii. Experiente realizate in 2008 confirma, intr-adevar, ca in anumite conditii, grafenul poate fi utilizat in fabricarea tranzistorilor ultrarapizi, care o au marime de aproximativ 12 nanometri si densitate de doar 10 nanometri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s